Radiatoren kopen? Lees eerst deze 3 tips!

Radiatoren kopen? Lees eerst deze 3 tips!

Goede radiatoren zijn onmisbaar in ieder huishouden. Ze zorgen voor een warm klimaat in huis, zelfs in de koudste maanden van het jaar. Echter wordt het voor steeds meer huishoudens spannend om de verwarming draaiende te houden. Ruim 50% van de Nederlanders heeft door de prijsstijgingen van het afgelopen jaar moeite met het betalen van de energierekening. Toch is het handig om alvast nieuwe radiatoren te kopen. Investeren in een nieuwe, moderne verwarming kan namelijk behoorlijk schelen in energieverbruik. Ga je binnenkort nieuwe radiatoren kopen? Met deze tips ga je goed geïnformeerd op pad!

Tip 1: Weet welke ruimte je wil verwarmen

Als allereerste is het handig om alvast te weten welke ruimte je precies wil verwarmen, hoe groot die ruimte is, en hoe goed het geïsoleerd is. Immers geeft een radiator alleen maar warmte af, maar houdt het de warmte niet vast. Een goed geïsoleerde ruimte zal ervoor zorgen dat de warme lucht langer blijft hangen, dus zul je minder energie nodig hebben voor een aangename temperatuur in huis.

Het type verwarming dat je gaat kopen is ook afhankelijk van de ruimte waarin je het gaat laten monteren. Ga je badkamer radiatoren kopen? Dan zul je keuze hebben uit andere soorten verwarmingen en andere modellen dan wanneer je voor je woonkamer radiatoren gaat kopen.

Tip 2: Radiatoren kopen? Meten is weten!

Nu je weet welke ruimte je wil verwarmen is het belangrijk om ook wat afmetingen in gedachten te houden. Het wattage dat je nodig hebt is afhankelijk van de grootte van de ruimte waarvoor je radiatoren wil kopen. Ga je radiatoren kopen voor een grote, open hal? Dan zul je een vrij krachtige verwarming nodig hebben om de ruimte op temperatuur te houden. Een kleine badkamer is daarentegen weer eenvoudig te verwarmen, waardoor je daarvoor een minder krachtige radiator nodig zal hebben.

Zowel de afmeting van de te verwarmen ruimte als de mate van isolatie zijn leidend om te bepalen hoeveel wattage een verwarming nodig heeft. Maar als je radiatoren gaat kopen is het ook belangrijk om te weten hoe groot deze kan zijn om in de ruimte te passen. Het kan namelijk zijn dat verticale radiatoren kopen beter in je badkamer past, omdat je te weinig ruimte hebt voor een horizontale verwarming. Waar je keuze uit hebt is dus sterk afhankelijk van de sterkte die je nodig hebt en de afmetingen die je hebt opgenomen.

Tip 3: Koop direct deze extra’s

Radiatoren kopen doe je dus afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn twee extra’s die vaak niet erbij gekocht worden, maar het is absoluut aan te raden dit wel te doen. Hiermee bespaar je namelijk nog meer op je warmteverbruik.

Ten eerste kun je investeren in radiatorfolie. Dit is speciaal folie dat de warmte die de verwarming afgeeft weer terugkaatst. Je plaatst dit tussen de verwarming en de muur, zodat de warmte niet de kans krijgt om de muur in te trekken. Zo haal je het meeste uit de warmte die je stookt.

Tot slot kun je een radiatorventilator overwegen. Dit is een klein apparaat dat je aan de radiator bevestigd en vanzelf gaat werken wanneer de verwarming warm wordt. Het verspreidt de warmte beter en sneller door de ruimte heen, waardoor je de verwarming minder lang aan hoeft te zetten.

Laat een reactie achter