Stofzuigen: dit zijn de 5 meest gemaakte fouten!

Opgeruimd huis

Met deze 5 tips haal jij alles uit je stofzuigbeurt.

Stofzuigen is een klusje wat je waarschijnlijk zo min mogelijk doet. Het lijkt een simpel taakje, maar de gemiddelde “stofzuigeraar” maakt het zichzelf onnodig moeilijk door niet alles uit een stofzuigbeurt te halen. Maak jij je schuldig aan één van deze 5 meest gemaakte stofzuigfouten?

#1 Je stofzuigt maar één kant op

Een belangrijk weetje voor tapijtbezitters: je tapijt bestaat uit gedraaide draadjes! Dat betekent dat één draadje aan meerdere kanten stoffig kan worden. Door één kant op te stofzuigen krijg je tapijt dus niet echt schoon. Door van links- naar rechts te stofzuigen en vervolgens nog een keertje van voor- naar achter wordt je vloer stukken schoner.

Stofzuiger

Een goede stofzuigbeurt gaat meerdere kanten op

#2 Je zet door tot het bittere einde

Je stofzuigerzakken pas vervangen als ze helemaal vol zijn; het is een algemeen geaccepteerde vorm van Nederlandse zuinigheid. Toch pakt dit aan het eind van het jaar juist duurder uit: de capaciteit van je stofzuiger neemt namelijk sterk af naarmate de zak voller wordt. Daardoor ben je langer bezig en is het maximale zuigvolume noodzakelijk voor wat effect. Het beste resultaat behaal je wanneer de zak leeg- tot maximaal (!) halfvol is. Hetzelfde geldt voor stofzuigeronderdelen: vervang ze tijdig en voorkom dat je minder efficiënt te werk gaat. Schaf bijvoorbeeld een nieuwe stofzuigermond aan wanneer je merkt dat de borstelharen zijn weggesleten.

#3 Je verbreekt alle snelheidsrecords

Neem de tijd. Als je langzaam stofzuigt heeft je stofzuiger namelijk de kans om meer vuil op te nemen, met extra schone vloeren als gevolg. Door een traag tempo aan te houden wordt de hoeveelheid vuil dat weerstand kan bieden tegen je stofzuiger kleiner.

#4 Je gaat achteraf stoffen

Een klassieke beginnersfout. Het stoffen van oppervlakken creëert… juist, stof! Stof je na het stofzuigen, dan ligt je vloer in no-time vol met opgezweepte stofnesten. Voorkom dat je harde werk ongedaan wordt gemaakt door vooraf je stoffer tevoorschijn te halen.

Door achteraf te stoffen laat je onnodig stof opwaaien

#5 Je slaat de hoekjes over

Voor die momenten waarop er ieder ogenblik bezoek kan aanbellen is dit een mooie manier om de boel optisch schoon te laten lijken, maar wees gewaarschuwd: de hoekjes overslaan haalt je op de lange termijn in. Een jaartje smokkelen is voldoende om je tapijthoeken permanent grijs te krijgen door opgebouwd vuil.

Genoeg gelezen? Neem de proef op de som en geniet van het mooie eindresultaat!

Laat een reactie achter