Tuintrends 2024: groene tuinen, houten schuren en veel bloemen

Tuintrends 2024: groene tuinen, houten schuren en veel bloemen

Hoewel de tuin altijd al een belangrijke ruimte is geweest, is het de afgelopen jaren, met name sinds de pandemie, echt een verlengstuk van ons huis geworden. Het is een plek waar we kunnen ontspannen, waar we een hapje eten en waar we samenkomen met vrienden en familie. Daarom is het zeker een must om wat extra aandacht aan de inrichting van je tuin te besteden.

Net als ieder jaar zijn er voor 2024 diverse trends zichtbaar voor je tuin. Er ligt hierbij een sterke focus op duurzaamheid, natuurlijke materialen en een overvloed aan bloemen en groen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste tuintrends voor dit jaar en vertellen we je meer over de voordelen van een houten schuur en/of overkapping in de tuin.

Verlengstuk van je woonruimte met een houten schuur

Een van de belangrijkste trends van dit jaar (en waarschijnlijk de komende jaren) is de trend van het leefbaar maken van je tuin. In andere woorden: nu de tuin een verlengstuk is van je woonkamer, moet je er wel ontspannen en comfortabel kunnen doen wat je ook in je woonkamer doet. Door een houten schuur, een houten overkapping of een schuur met een overkapping aan je tuin toe te voegen zorg je ervoor dat je in verschillende seizoenen kunt genieten van je tuin.

Houten schuren bieden namelijk niet alleen een functionele opbergruimte, maar kunnen ook dienen als gezellige buitenruimte voor ontspanning of als extra werkplek. Daarbij zien dit soort schuren er anno 2024 esthetisch en aantrekkelijk uit, waardoor ze ook visueel gezien een goede toevoeging zijn aan je tuin. Laat zo’n schuur of overkapping door een professional maken om er een ware eyecatcher van te maken. Hier kun je verder lezen over een dergelijk bouwwerk voor je tuin.

Inheemse planten voor meer biodiversiteit in je tuin

Een andere trend voor de tuin van 2024 is de trend van de groene tuinen. We gaan dit jaar massaal voor inheemse planten die aangepast zijn aan het lokale klimaat en de bodemomstandigheden. Waarom? Simpel: deze planten hebben minder water en onderhoud nodig dan planten die uit andere oorden komen. Bovendien ondersteunen inheemse planten de lokale fauna zoals vlinders, bijen en vogels.

Deze dieren zijn afhankelijk van inheemse bloemen, planten en struiken. Door inheemse planten in je tuin te plaatsen draag je bij aan de biodiversiteit van je omgeving én help je het ecosysteem te behouden. Ga bijvoorbeeld voor een kleine bloemenweide in de tuin of maak natuurlijke borders waar je bloemen in kunt planten. Heb je niet zoveel ruimte? Kies dan voor verticale tuinen, bloemenmuren en hangende manden en bakken. Ideaal voor balkons en kleine tuinen.

Moestuinieren is hip: kweek je eigen groente en fruit

In de afgelopen jaren is moestuinieren in eigen tuin ook alsmaar populairder geworden. Niet heel gek, aangezien er nogal wat voordelen aan moestuinieren ‘hangen’. Zo vinden veel mensen, met of zonder groene vingers, het leuk om eigen groente, fruit en kruiden te kweken. En guess what: deze producten zijn verder en vaak voedzamer dan de producten uit de supermarkt. Alleen daarom is het dus al aan te raden om een moestuintje te maken in je eigen tuin.

Daarnaast is het kweken van eigen groente en fruit vaak een stuk voordeliger dan wanneer je dergelijke producten in de supermarkt moet halen. Ook vinden veel mensen het fijn om een gevoel van onafhankelijkheid en zelfvoorzienendheid te hebben wanneer ze een moestuintje hebben. Zelfs wanneer je een kleine tuin hebt of wanneer je over een balkon beschikt, kun je meedoen met deze trend door verticaal te tuinieren en kruidenplantjes in plantenpotten te kweken.

Duurzaamheid staat ook centraal in de moderne tuin

Wat tot slot goed is om te weten, is dat duurzaam tuinieren ook helemaal van deze tijd is. Hierbij hebben we het niet alleen over het aanplanten van inheemse planten en het zaaien van biologische zaden en bloemen, maar ook over hoe je met je tuin omgaat. Zo zien we dat steeds meer mensen kiezen voor het gebruik van gerecyclede materialen in hun tuin, bijvoorbeeld voor het tuinmeubilair, voor de paden en voor decoratieve elementen.

Ook zijn er steeds meer andere ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid beschikbaar voor je tuin. Zo kun je gemakkelijk regenwater opvangen dat je gebruikt voor de tuin en is het raadzaam om te gaan voor droogtetolerante planten en efficiënte irrigatiesystemen. Met slimme technologische snufjes zoals slimme tuinapparaten en slimme verlichting bespaar je ook nog eens energie in je tuin. Stuk voor stuk trends die goed in de moderne samenleving passen.

Dit artikel is een betaalde samenwerking

Laat een reactie achter