Verwarm je slaapkamer met flanel

Verwarm je slaapkamer met flanel

Koude voeten in bed die aanvoelen als ijsklompen? Of ’s nachts wakker worden omdat je helemaal ligt te rillen? Voor jou heb ik een aantal tips tegen de winterse kou in je slaapkamer. Ook handig om te weten als je, net als ikzelf, eigenlijk helemaal niet zo’n koukleum bent.

Als je slaapt, ligt je lichaamstemperatuur iets lager dan overdag. Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je temperatuur niet te veel schommelt. Je zult anders erg onrustig slapen en steeds wakker worden. Ook hoor ik regelmatig van mensen dat ze allerlei nare nachtmerries kregen in zo’n koude en onrustige nacht. Of onthouden we onze dromen dan gewoon beter? Hoe dan ook, nu de winter zijn intrede heeft gedaan is het de hoogste tijd voor maatregelen.

In de winter het raam open!?

Het liefst slaap ik het hele jaar met het raam open, heerlijk die frisse lucht! De laatste tijd is het echter een paar keer zo koud geweest dat ik er wakker van werd. Eigenlijk is het al te laat als je eenmaal halverwege de nacht verkleumd of bibberend van de kou uit je slaap bent gehaald. Vaak lukt het ook niet om snel weer verder te slapen. Hoe kun je dit nou het beste voorkomen?

Tips om ’s nachts warm te blijven

Een dikke trui uit de kast pakken om die als pyjama te gebruiken is in theorie natuurlijk mogelijk. Ik heb dat jaren geleden eens gedaan en vond het verre van fijn. Vooral omdat ik het gevoel had dat ik haast geen bewegingsvrijheid meer had met die dikke trui om me heen. Gemiddeld draaien we ons wel 40 keer om tijdens het slapen. Als je dan iedere keer wakker wordt omdat je een belemmering voelt bij je armen en schouders, is het probleem alleen nog maar erger geworden.

Om koude voeten tegen te gaan kun je gerust dikke sokken aantrekken. Ze moeten alleen niet te strak zitten, omdat ze dan de bloedtoevoer naar je voeten hinderen, en dan blijf je last houden van koude voeten. Bovendien vinden veel mensen het echt niet lekker om met sokken aan in bed te liggen.

Wat mij betreft zit de grootste winst toch echt in je beddengoed. Ik ben groot fan van flanel-katoen. Dit wonderlijke materiaal zorgt ervoor dat ik ongestoord lekker warm kan slapen terwijl het raam gewoon open staat. Ik moet wel toegeven dat het ’s winters minder ver open staat dan in de zomer. Een dekbedovertrek van flanel houdt je warmte bijzonder goed vast en het is ook nog eens ontzettend zacht. Dat kan omdat de stof lichtjes geruwd is waardoor het een wat pluizig, donsachtig laagje heeft. Echte koukleumen slapen er zelfs het hele jaar onder!

Heckett lane dekbedovertrek

Een warm dekbedovertrek moet natuurlijk ook een warme uitstraling hebben. Dan krijg je vanzelf zin om lekker in bed te gaan liggen. Als jullie deze blog een beetje volgen, weten jullie dat ik fan ben van zachte aardetinten, maar met mijn flanellen overtrekken in warme kleuren vind ik het leuk om een uitzondering te maken. Zo creëer je ‘s winters vrij eenvoudig een warm sfeertje in de slaapkamer.

Beddinghouse Ivar Terra dekbedovertrek

Tot slot: een belangrijk aandachtspuntje is de grootte van je dekbed. Zeker als je samen in een bed slaapt kan het nogal eens gebeuren dat een deel van je lichaam van onder de deken uitsteekt. Dat is ’s zomers soms juist gewenst, maar in de winter wil je dat voorkomen. Niet alleen aan je voeten kun je het koud krijgen, ook een koude onderrug en knieën houden je al snel uit je slaap. Met een extra breed dekbed heb je altijd genoeg om alles te bedekken en is dat probleem ook weer opgelost!

Walra dots dood lesflanel dekbedovertrek

Laat een reactie achter