Vijf betaalbare tips voor een sfeervol huis

Opstalverzekering

Kan je interieur wel wat meer sfeer gebruiken? Een kleurrijk behang of mooie kleur aan de wand verricht wonderen. Prijzig? Niet als je het slim aanpakt. Nu we de crisis officieel achter ons gelaten hebben mogen we weer uitpakken in het interieur. Het was al een tijdje te zien op de grote internationale beurzen, daarna volgden de hotels en restaurants en inmiddels zet deze rijke trend zich voort tot in onze huiskamers.

Volle gordijnen van velours, behangen met rijke patronen en materialen als marmer, messing en leer zetten de toon. Meubels worden waar mogelijk op maat gemaakt en geen enkel hoekje van het interieur wordt overgeslagen. Dat klinkt natuurlijk mooi en aardig, maar hoe vertaal je deze trends op een betaalbare manier naar je eigen interieur?

Learn from the best

Onder het mom van beter goed gejat dan slecht bedacht laat je je inspireren door mooie interieurmagazines, waarin de huizen zijn ingericht door mensen die hiervoor hebben gestudeerd. Knip, scheur en plak foto’s die je aanspreken en combineer deze op een moodboard. Nu je alles zo bij elkaar hebt, zie je een stijl ontstaan die je gaat vertalen naar je eigen huis. Hier heb je helemaal geen interieuradvies voor nodig, door goed te kijken maak je zelf de juiste keuzes. Extra leuk: hang je moodboard als ‘kunstwerk’ aan de muur.

Diepe kleuren

Bekijk welke kleuren er veel terugkomen in je moodboard en leg die naast kleurstalen van professionele verfmerken. De kleuren op de kaarten zijn zo opgesteld dat ze eenvoudig met elkaar te combineren zijn en bovendien dekt de verf vaak beter en gaat langer mee. Zo sla je niet snel de plank mis. Welke kleur je op de muur smeert, bepaalt de uitstraling. Bedenk dat diepe kleuren een stuk rijker – en dus duurder – ogen dan hard, primaire kleuren.

Vintage kan nog steeds

Smaak is niet afhankelijk van het prijskaartje. Vintage items kunnen veel karakter toevoegen aan je interieur. Zoek op markten en op websites als Marktplaats en Ebay. Afdingen hoort erbij! Twintig euro besparen op een echte peacockchair geeft je weer ruimte om een mooie stof te kopen voor een bijpassend kussen. Er is vast nog wel een (schoon)moeder of buurvrouw die dat voor je in elkaar wilt naaien!

Behang als eyecatcher

Grote kans dat je je oog hebt laten vallen op een mooi, rijk behang. Een (kleine) kinderkamer heeft weinig meer nodig dan een wand met vrolijke dierenprint om sfeer te creëren. Het toilet heeft echt geen nieuwe tegels nodig als je de wanden versiert met een mooi grafisch behang. Op tweedehands sites worden regelmatig een aantal behangrollen aangeboden die over zijn van een grote klus: ideaal voor kleine projecten. Zoek ook op websites als Etsy.com en AliExpress voor betaalbare varianten. En houd de sale in de gaten van verschillende woonketens.

Verzeker je interieur

Alhoewel het niet bij iedereen top of mind is, is het toch verstandig om je te verdiepen in een goede opstalverzekering en inboedelverzekering. Je moet er niet aan denken, maar wat als er inderdaad een leiding springt? Een storm de ramen uit je huis blaast, of erger nog, er brand uitbreekt? Dan ben je blij dat je je geen zorgen hoeft te maken over de torenhoge kosten die het met zich meebrengt om alles wat je de afgelopen jaren hebt opgebouwd terug te brengen. Met een opstalverzekering dek je de herbouwwaarde van je woning, wat dus betekent dat je dit als vergoeding kunt krijgen en zelf niet tegen onwijs hoge kosten komt te staan.

Laat een reactie achter