Waarom is een ronde eettafel zo populair?

Waarom is een ronde eettafel zo populair?

Waar vroeger de kubistische vormen en rechte lijnen overheersten in de eetkamer, zijn nu juist de ronde tafels weer helemaal in. Zo bijvoorbeeld ook een Scandinavische eettafel, die er in een ronde uitvoering is. In de horeca zagen we de ronde tafels als veel vaker langskomen, maar nu ook in de thuissituaties begint dit een ding te worden. Waarom is dit? De voornaamste reden is simpelweg het feit dat je iedereen kan zien. Dit zorgt er dan ook voor dat het onderlinge oogcontact een stuk groter is dan bij een rechte tafel, waardoor je dus sneller een conversatie aangaat met het gehele gezelschap.

Organische vormen om de ruimte te breken

Doordat het interieur van veel ruimtes van zichzelf al bestaat uit rechte lijnen en hoeken, is een toevoeging van een ronde eiken eettafel een element dat dit kan breken. Daarnaast is het niet alleen een voordeel voor het breken van het standaard interieur, ook voor de indeling van de kamer kan je hier eindeloos mee variëren. Bijvoorbeeld door meerdere kleine ronde tafeltjes als groepje bij elkaar te zetten en hier te variëren in de kleur, het materiaal of het formaat. Deze kan je ook weer deels onder elkaar zetten, wat bij een rechte tafel een stuk minder gemakkelijk zou gaan.

Ruimtebesparend

Als je kleiner gaat wonen of gewoon niet wilt dat de tafel te veel ruimte in zal nemen, is een ronde tafel ook al snel een oplossing. Qua oppervlakte kost een ronde tafel veel minder ruimte, en het is gemakkelijker om je om de tafel heen te bewegen zonder dat je tegen de punten aan loopt. Daarnaast kan je bij een ronde tafel gemakkelijker even een extra stoel erbij zetten, ook al zit het dan misschien wat krapper. Je hebt hier namelijk het voordeel dat er geen tafelpoten opeens in de weg zitten. Wel is het soms even opletten met de soort stoelen die je gebruikt bij de tafel. Sommige ronde tafels hebben namelijk een redelijk grote poot in het midden, waardoor niet alle stoelen aangeschoven kunnen worden onder de tafel. Hierdoor zal de tafel meer ruimte innemen dan wanneer de juiste stoelen ingezet worden.

Standaardmaten

Bij een vierkante of rechthoekige tafel is het vaak gemakkelijk in te zien hoeveel personen eraan kunnen zitten. Bij een ronde tafel kan dit soms wat ingewikkelder zijn. Echter zijn hier wel richtlijnen voor, om ervoor te zorgen dat iedereen van het gezelschap comfortabel kan zitten. Zo is het aan te raden om voor vier personen een tafel te gebruiken met een diameter van 120 centimeter. Als je een groter gezelschap wilt kunnen ontvangen, bijvoorbeeld een groep van 6 a 7 personen, kom je al snel uit bij een formaat van 150 centimeter in de diameter of meer.

Laat een reactie achter