Zo bestrijd je opstijgend vocht in je huis!

Optrekkend vocht in huis

Er is niets zo vervelend als problemen in huis hebben die veroorzaakt worden door vocht of water vanuit buiten. Vochtproblemen komen voor in allerlei soorten en maten. Opstijgend vocht kan een van deze problemen zijn waarmee jouw huis of woning kampt. Dit probleem is te herkennen aan schimmelplekken op je muur of dat het pleisterwerk of behang op diverse plekken op de muur loslaat. Gelukkig kan dit probleem altijd opgelost worden en zijn er meerdere manieren beschikbaar om opstijgend vocht tegen te gaan!

Oorzaak opstijgend vocht

Opstijgend vocht is een veel voorkomend probleem in vele huizen. Het is vooral een vaak voorkomend probleem in oude huizen of woningen die niet voorzien zijn van een waterkering. Een waterkering is een vochtwerende laag die het water tegenhoudt. Een waterkering is meestal gemaakt van kunststof of roofing en deze waterkering zorgt ervoor dat er geen vocht kan binnendringen in het huis via de muur. Woningen die na de jaren ‘80 zijn gebouwd, beschikken meestal over een waterkering. Heeft je woning wel een waterkering, dan kun je alsnog last krijgen van optrekkend vocht als de waterkering slecht is aangebracht of beschadigd is. Wanneer dit het geval is, kan het grondwater door de muur sijpelen. Het water trekt vervolgens in de muur omhoog, waardoor bijvoorbeeld het pleisterwerk los kan laten. Door het vocht in de muur kan er ook schimmel op de muur ontstaan en die schimmels kunnen vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid.

3 manieren om opstijgend vocht tegen te gaan

Maar wat kun je nu doen tegen opstijgend vocht? De meest verstandige en eenvoudige oplossing is om een ervaren vochtbestrijder in te schakelen. Er zijn een aantal manieren waarop de vochtbestrijder te werk kan gaan om het opstijgend vocht tegen te gaan. Hierbij de meest gebruikte manieren:

1. Carebrick of hydrofuge

Carebrick, ook wel hydrofuge genoemd, is een vrij nieuwe manier om opstijgend vocht tegen te gaan. Bij deze techniek worden er keramische kokers in de muren geplaatst. In de kokers zitten gaten, waardoor de muren goed kunnen ventileren. Hierdoor kan vocht en water gemakkelijk verdampen. Deze manier is niet zo grondig en biedt geen zekerheid dat het extreem grote vochtproblemen oplost, maar het gaat hierbij vooral om het voorkomen van opstijgend vocht.

2.  Muren injecteren

Een tweede mogelijke manier van het bestrijden van opstijgend vocht is om muren te injecteren. Bij deze manier worden er door de vochtbestrijder gaten geboord in de muren. Deze gaten worden gemaakt op grondniveau. Vervolgens wordt er in deze gaten een vochtwerende vloeistof geïnjecteerd. Deze vloeistof zal zich in de muur uitzetten en uitharden. Muren injecteren is een goede methode om opstijgend vocht tegen te gaan, het zorgt voor een goede bescherming van je huis in de toekomst en het is een vrij eenvoudige methode dat niet al te veel werk en renovatie kost.

3. Muren onderkappen

Als laatste is muren onderkappen is een grondige manier van het bestrijden van opstijgend vocht. Bij deze techniek wordt er een laag stenen uit de binnen- als buiten muur gehaald op grondniveau. Er wordt vervolgens een dampwerende folie door de vochtbestrijder aangebracht. Muren onderkappen is een zeer effectieve manier om het vocht te bestrijden, maar het vergt een grote renovatie van je huis. Het wordt dan ook aangeraden om deze techniek alleen uit te voeren bij een algehele renovatie van een huis, waardoor je niet zoveel last hebt van deze toepassing.

Laat een reactie achter