Zo kies je de juiste tv beugel voor jouw televisie

Draaibare tv beugel Vogel's woonkamer

Ben jij iemand die de tv op een tv-meubel heeft staan, of hang jij hem aan de muur? Zelf heb ik de televisie nu nog op een tv-meubel staan, maar wanneer wij een grotere televisie gaan kopen, willen wij deze toch aan de muur gaan hangen. Dat lijkt simpel met een tv beugel, maar er zijn zóveel opties! Daarom hierbij tips die jou (en mij straks ook) helpen bij het kiezen van de juiste tv beugel.

Soorten tv beugels

TV beugels zijn te koop in verschillende soorten. Je hebt vaste tv beugels, draaibare en kantelbare varianten. Nu kwam ik er zojuist achter dat er inmiddels ook elektrisch draaibare tv beugels te koop zijn! Die lijken mij nou helemaal ideaal. Dat betekent niet meer opstaan en zelf de tv draaien, maar gewoon de muurbeugel bedienen via een afstandsbediening.

Next motionmount elektrische tv beugel Vogel's

Vaste tv beugel

Een vaste tv beugel is een beugel waarbij de televisie vast aan de muur hangt. De televisie kan dan niet gedraaid en/of gekanteld worden. Een vaste tv beugel wordt ook wel een vaste tv beugel of een platte tv beugel genoemd.

Dunne tv beugel Vogel's

Draaibare tv beugel

Een draaibare tv beugel is een beugel die van links naar rechts kan draaien. Dit is ideaal wanneer jouw woonkamer bijvoorbeeld 2 zithoeken heeft. Of een eetkamertafel vanwaar je televisie wilt kunnen kijken en een zithoek. Afhankelijk van waar je zit, kun je de televisie dan naar die kant draaien. Dit gaat natuurlijk nog makkelijker met de elektrische versie! En er bestaat zelfs een elektrische muurbeugel met geïntegreerde soundbar.

Next motion soundmount elektrische tv muurbeugel met geluid Vogel's

 

Kantelbare tv beugel

De kantelbare tv beugel is van boven naar onder te kantelen. Dit is handig wanneer je vanaf verschillende hoogtes naar de televisie kijkt. Bijvoorbeeld vanaf de bank en vanaf de vloer (je kind die op de vloer speelt). Of zittend in bed, of juist liggend. Als je ligt is je kijkhoek namelijk anders dan wanneer je zit. Een kantelbare tv beugel is dus ideaal in een slaapkamer, boven een bed.

Kantelbare muurbeugel Vogel's slaapkamer

Stappenplan voor het kiezen van jouw ideale tv beugel:

  1. Waar komt hij te hangen?
  2. Wat is je kijkhoek?
  3. Wat is (zijn) je kijkrichting(en)?
  4. Wat is het formaat van je tv?
  5. Wat voor type tv heb je?

#1 Waar komt hij te hangen?

Bepaal eerst in welke ruimte je televisie komt te hangen: de woonkamer, slaapkamer, op kantoor of in de keuken. Op basis hiervan bepaal je namelijk ook stap #2.

#2 Wat is je kijkhoek?

Vanuit welke positie ga je televisie kijken? Is dat zittend op de bank, liggend op de bank of in bed, zittend op een vloerkleed of aan de eetkamertafel. Afhankelijk van je positie weet je de kijkhoek. En zodoende kun je dan bepalen of je een wel of geen kantelbare tv beugel nodig hebt.

Kantelbare muurbeugel Vogel's

#3 Wat is (zijn) je kijkrichting(en)?

Ga je televisie kijken vanuit één punt in je woonkamer, bijvoorbeeld de zithoek? Of is je woonkamer zo ingedeeld dat je ook televisie zou kunnen kijken vanaf bijvoorbeeld de eetkamertafel, de keuken of een tweede zithoek? Als je tv wilt kunnen kijken vanuit diverse plekken in je woonkamer, zonder direct meerdere televisies in de ruimte te moeten hangen, kun je kiezen voor een draaibare tv beugel.

#4 Wat is het formaat van je tv?

Hoe groter je televisie, hoe sterker de muurbeugel moet zijn. Tv beugels zijn veelal geschikt voor een bepaalde range televisieformaten. Bijvoorbeeld voor televisies van 32 t/m 55 inch of voor tv’s van 40 t/m 100 inch. Heb je nu een televisie van 40 inch, maar overweeg je in de toekomst een grotere tv te kopen, houd hier dan ook rekening mee wanneer je een nieuwe tv beugel koopt. Zo kan je deze muurbeugel ook in de toekomst, bij een nieuwe televisie, gewoon weer gebruiken!

#5 Wat voor type tv heb je?

Heb jij een ultra dunne televisie? Dan wil je misschien ook een ultradunne muurbeugel, zodat de televisie zo strak mogelijk tegen de muur hangt. Een voorbeeld van zo’n hele dunne tv is de OLED tv. Heb jij dit type televisie, kies dan ook voor een televisie beugel die speciaal voor dit type tv geschikt is.

Bron foto’s: Vogel’s

2 reacties op “Zo kies je de juiste tv beugel voor jouw televisie

  1. Angela zegt:

    Ik heb eigenlijk nooit rekening gehouden met de kijkhoek. Handig en leuk geschreven blog. Zeker meer lezen van Anniek Bakker ;)

Laat een reactie achter