Een fruitboom in je tuin of op je dakterras

Sinaasappelboom in tuin

Ik houd van fruitbomen. Nu ik regelmatig op Sicilië ben bij mijn vriend, kan ik hier enorm van genieten. De prachtige sinaasappelbomen en de friszure citroenbomen geven mij zo’n puur en romantisch beeld. In Nederland is het klimaat helaas niet optimaal voor deze type fruitbomen, maar een appelboom in je tuin kan dan wel weer prima! Mijn droom? Een tuin of dakterras met mijn eigen fruitboom!

Er is niets lekkerder dan een appel van je eigen appelboom. Zie jij jezelf ’s zomers lekker picknicken op een kleedje onder je eigen appelboom, of je kinderen spelen rond een fruitboom? Zelf klommen mijn broertje en ik vroeger altijd in de pruimenboom van mijn opa en oma. In deze blog lees je hoe jij jouw eigen fruitboom in jouw tuin of op jouw dakterras krijgt!

Planten, snoeien & eten!

Een fruitboom planten

Je kunt een fruitboom het beste in de winter planten wanneer deze kale wortels heeft. Koop je een fruitboom in pot, dan kun je deze het hele jaar door poten. Alle fruitbomen houden van de zon. Plaats de boom dus tegen een zonnige zuidmuur op het dakterras of op een zonnige plek in je tuin. Wanneer de boom jong is, kun je het beste ook een boompaal plaatsen naast de stam, waar je de boom aan vastmaakt. Zo voorkom je dat de wortels van jouw nieuwe, jonge fruitboom beschadigen tijdens harde wind.

Bomen snoeien

Een fruitboom, zoals een appelboom of een perenboom, kun je van november t/m maart snoeien. Dat betekent dat dit de laatste maand is dat je deze boom nog kunt snoeien. Door een boom regelmatig te snoeien blijft deze gezond en kan de boom beter groeien. In de zomer kun je (indien nodig) soms nog wat bijsnoeien. Een pruimenboom kun je het beste in de zomer snoeien, in de maanden juli t/m september.

Overigens is het snoeien van een fruitboom niet zomaar iets. Belangrijk is om scherp gereedschap te gebruiken, veilige werkkleding en om niet te snoeien bij regenachtig weer!

appelboom op dakterras

Wanneer fruit eten van je eigen fruitboom

Een appelboom of een perenboom zal je na zo’n 2 tot 4 jaar de eerste appels of peren geven. Kies je voor een kersenboom, dan zul je na ongeveer 2 of 3 jaar jouw eerste eigen kersen kunnen eten. Wil jij dus direct genieten van je eigen fruit? Koop dan een wat oudere boom, zodat deze sneller vruchten krijgt.

Augustus t/m oktober zijn de maanden waarin de appels geoogst kunnen worden. Als je een appel iets te vroeg plukt, is dat niet heel erg, de appel kan makkelijk thuis nog even afrijpen. Als de appel van de boom valt, dan ben je te laat met oogsten en zijn de appels overrijp. Je kunt ze dan nog wel gebruiken voor het maken van moes.

Hoe weet je of een appel rijp is? Een rijpe appel kun je makkelijk plukken. Is de appel nog niet rijp, dan zit deze ook nog echt vast aan de boom. Let op dat je de appel altijd mét steeltje plukt!

Veilig werken in je tuin

Wie kent het niet, gewoon zomers in de korte broek, met een hemdje in de tuin wroeten. Het grasmaaien, de heg snoeien en het terras schoonspuiten. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is daarom aan te raden om altijd de juiste beschermende kleding te dragen. Het gaat dan niet enkel om goede tuin handschoenen, maar ook goede werkschoenen zijn belangrijk. Ga jij je heg snoeien, of een boom kappen (toch niet die mooie appelboom!)? Vraag dan een professional, of kies zeker voor de juiste beschermende werkkleding, zoals een comfortabele zaagbroek, werkschoenen met stalen neus en een veilige werkjas.

Een professioneel bedrijf waar je terecht kunt voor veilige en moderne werkkleding is engelbert strauss. Dit familiebedrijf is marktleider op het gebied van werkkleding en heeft de werkveiligheid op nummer 1 staan. Daarnaast is engelbert strauss sinds de herfst van 2016 toegetreden tot de FAIR WEAR FOUNDATION die als doel heeft de arbeidsomstandigheden in de textielindustrie te verbeteren. Dus ga jij aan de slag met jouw tuin en ben je op zoek naar veilige werkkleding? Kijk dan zeker even in de webshop van engelbert strauss.

Bron foto’s: iStockphoto

Een reactie op “Een fruitboom in je tuin of op je dakterras

  1. Pingback: Hoe bereid jij je tuin voor op een fleurig voorjaar? - Woontrendz

Laat een reactie achter